•   Czwartek, 2 maja 2024
Poradnik zakupowy

SPIŻARNIA W DOMU – JAK ZAPLANOWAĆ WYGODNE MIEJSCE NA ZAPASY

Spiżarnia kojarzy się nam z tymi czasami, gdy potrzebne nam było miejsce do przechowywania zbiorów warzyw i owoców a także przetworów domowej roboty. Dzisiaj w dobie powrotu do naturalnych sposobów żywienia okazuje się, że wiele osób znów chce mieć spiżarnię. Spiżarnia to osobne miejsce do przechowywania żywności o długim terminie przydatności do spożycia. Gdy będziemy przechowywać tam również cześć urządzeń AGD to dodatkowo będziemy mogli także zrezygnować z kuchennej zabudowy nawet gdy kuchnia będzie duża. Obecnie między innymi coraz częściej jest tak, że robi się kuchenną zabudowę, która pozbawiona jest górnych szafek. Warto więc już na etapie wyboru projektu domu lub mieszkania uwzględnić miejsce, które pozwoli stworzyć wygodną spiżarnię. Wyposażona w regały, półki będzie dobrze spełniać swoją rolę. Na każdy rodzaj żywności a także napojów znajdziemy specjalne wytrzymałe sprzęty. Przydadzą się regały, szafki typu cargo, kosze na prowadnicach, które będą ułatwiać segregację i jednocześnie zapewniać dostęp powietrza, czy wieszaki na suszone rośliny i warzywa. Na wino warto kupować półki przeznaczone do leżakowania butelek. Spiżarnia, w której będzie można magazynować produkty żywnościowe, większe opakowania zbiorcze wymagać będzie odpowiedniego miejsca. W dużym domu warto przygotować miejsce blisko kuchni, wygodnie będzie sięgać po produkty, gdy to będzie niezbędne. Dla zachowania świeżości przechowywanie warzyw czy owoców wymaga niższej temperatury, w takich warunkach także przetwory będą się miały bardzo dobrze. Taka spiżarnia powinna być w tej części domu, która nie jest ogrzewana tak bardzo jak pomieszczenia mieszkalne. Dobrze sprawdzą się pomieszczenia umieszczone blisko garażu, kotłowni, w tak zwanej strefie gospodarczej. Dobra lokalizacja spiżarni to strona północna domu – spiżarnia powinna być przy najzimniejszej ścianie zewnętrznej.

gazetki promocyjne

Wykończenie

Materiały używane do wykończenia spiżarni powinny być trwałe, łatwe do utrzymywania w czystości i odporne na działanie różnych czynników takich jak wilgoć, środki chemiczne, zmiany temperatury. Ściany można będzie malować farbą szorowalna, zmywalną jak np. farba ceramiczna. Posadka powinna umożliwiać między innymi sprawne mycie, nie powinna być podatna na przebarwienia, odporna na zarysowanie, przenoszenie dużych obciążeń. Dobrze będzie wykończyć ją ceramiczną okładziną, kamieniem albo gresem. Grube płytki będą kumulowały chłód, który sprzyja przechowywaniu żywności. Warto wybrać także płytki duże i rektyfikowane, które będzie można również układać bezspoinowo – minimalna szczelina miedzy elementami okładziny sprawia, że będzie można wygodnie czyścić takie miejsca, nie będzie osadzania brudu w fugach. Warto będzie także zadbać o odpowiednie oświetlenie takiej spiżarni, ponieważ dzięki niemu będzie można również praktycznie z takiego miejsca korzystać co niewątpliwie będzie bardzo istotne, warto o tym pamiętać. 

Zobacz również